:: broderi här och broderi på andra sidan jorden ::

bottensöm

Mitt senaste yllebroderiprojekt växer och växer, det börjar kännas att jag är inne på slutspurten nu. En hörna är kvar att brodera, och så ramen runt. Sen ska den ju våtspännas, innerkudde ska beställas från Hemslöjden i Landskrona och så ska den monteras. Så även om broderiet snart är klart så kommer det ta ett tag innan jag har en ny dyna att luta mig mot i soffan.

garderobsbroderi

En irländsk forskarkompis som bor på Nya Zeeland blev himla förtjust i mitt broderi när hon fick se det på bild i våras. Jag lovade att jag skulle skicka ett litet prova-på-broderi till henne. Det glömde jag så klart bort. Så plötsligt när jag rotade i mina garnlådor så hittade jag det här tyget med mönster upptrycket. Det passar ju perfekt att skicka till min kompis. Jag måste ha köpt det på loppis nån gång och sen glömt bort det. Med i påsen finns en kursbeskrivning till skånskt yllebroderi. Kursen gick i Degeberga i Skåne för många år sedan och innehöll en något medfaren kopia på mönster och ett foto på den färdiga dynan. Yllebroderiet på fotot hade dova, urblekta färger. Så såg materialsatser på yllebroderier ut innan bland annat Eva Berg på Hemslöjden i Skåne inventerade gamla dynor och tittade på dynornas (oblekta) baksidor. Först då syntes dynornas ursprungsfärger. Numer är alla Skånska yllebroderier färgglada, och i linje med det så plockade jag ihop Brage- och Fårögarner från mitt förråd. Nu ska det bara skrivas en engelsk stygnguide sen är det redo att åka till andra sidan jorden.

4 kommentarer :

 1. Så snyggt allt är. Du inspirerar mig.

  SvaraRadera
 2. mmm vad jag önskar att jag var din kompis på andra sidan jordklotet nu...:)

  SvaraRadera
 3. Åh va skoj! Dina broderier är så himla fina! Blir sugen på att testa jag med :)

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig och helt fantastisk present! Och intressant det där med färgerna... och glädjande att man insett hur praktfulla broderierna faktiskt var en gång i tiden!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!