: en kurs på Nääs ::

Nääs

Första gången jag hörde talas om Nääs slott och slöjdkurserna på Nääs var någon gång under 2009. Berättelserna om denna plats, atmosfären och kunskapen, det lät så fantastiskt att jag visste att jag helt enkelt måste gå en kurs här. Och så kom den dagen då jag äntligen skulle få se och uppleva det själv.

Nääs

Jag kände till att det getts slöjdkurser här länge, men jag visste inte på långväga att Otto Salomon som grundade Slöjdlärarseminariet 1874 var så viktig för slöjdpedagogik både i Sverige och internationellt. Otroligt häftigt alltså! Mängder med lärare kom hit från hela världen för att gå sommarkurser och vidareutbilda sig inom både textil- och hårdslöjd. Genom sina skrifter om slöjdpedagogik spred han begreppet sloyd i världen.

Nääs

 

Nääs

Det var dock mer än bara arbete vid snickarbänken. Lek, dans och idrott var en viktig del av pedagogiken så männen och kvinnorna gymnastiserade och hade sig varenda dag. Snacka om en klok man! Sånt här har vi under de senaste åren blivit medvetna om igen, ibland är vi människor bra på att återuppfinna hjulet. På området står flera stora träkåkar från slutet på 1800-talet, några är till för gymnastik, andra har balsalar på nedervåningen och sovrum på ovanvåningen, en bakstuga (av sten) och så vidare.

 

Nääs

Det fick bli ett inlägg bara om Nääs, så får ni se vad jag gjorde där imorgon!

Nääs

Nääs

6 kommentarer :

 1. Jag har precis tagit del av sommarens program på Nääs. Det är först nu som jag inser vilket ställe det här är. Nääs har kommit lite i skymundan.Det är mest Sätergläntan som syns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur. Mycket snack om Sätergläntan, Nääs förtjänar mer uppärksamhet!

   Radera
 2. Så vackert på Nääs! Ska bli spännande att se hur de blev!

  SvaraRadera
 3. Ser helt fantastiskt ut ! Och nyfiken blir jag .

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiska miljöer!! Helt underbara, både innomhus och utomhus!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!