:: folkdräktskurs ::

Toille

Sista semesterveckan spenderade jag på kurs i folkdräktssömnad på Bjärehalvön i Förslöv för Gillis Jimheden. Oj vad jag sydde. Säkert 10 timmar om dagen. Att man kan få tennisarmbåge (eller -axel i mitt fall) om man syr med för lång tråd förstår jag nu. Det ligger mycket arbete bakom ett plagg som är handsytt, uppskattningsvis har jag lagt ner ungefär 50 timmar och då återstår detaljer som knapphål vid handleden med mera. Innan jag klippte i det vita klädet så sydde jag två toiller och gjorde ändringar tre gånger. Själva förarbetet med toiller, utprovning, ändring av mönster, tråckling tar upp en stor del av arbetet innan man slutligen får sätta sig ner och sy. Det är sannerligen guld att få hjälp att ändra mönstret av en en erfaren skräddare som är expert på folkdräkter och bygdedräkter.


Goffrerat kjolstyg
Några kursdeltagare började på nya projekt medan andra fortsatt med pågående. Min bordsgranne Lena var mitt uppe i att sy en folkdräkt från Järvsö. Jag blev helt betagen i hennes goffrerade kjol i livkjolen från Järvsö. Ylletyget skimrade så otroligt vackert. Många nya ord har jag lärt mig. Goffrera är ett av dem. I SAOB från 1929 kan man läsa [GOFFRERA] (i sht i fackspr.) inpressa ett mönster i (siden, sammet, band, papper o. d.); krusa (ett band, remsor o. d.); äv.: pressa skarpa, varaktiga veck i (tyg).  Goffreringen skedde för hand, vanligen öfver strumpstickor
 
handsömnad

Vi fick proffshjälp att prova in och prova ut av Gillis, om och om igen så att våra toiller och plagg skulle sitta rätt. Det här inlägget blev visst så långt att jag visar mitt syprojekt i nästa inlägg. 

3 kommentarer :

 1. Låter som en helt fantastisk kurs , det är alltid roligt med kunniga människor. Har sytt en klänning i vaxad lintråd en gång. fingerborg är ett måste! Jag är ändå lite förvånad över att det går ganska fort att sy för hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller verkligen med, när man väl sätter sig ner och syr så går det rätt snabbt för hand det är mest förarbetet med mönster och tråckling som tar tid.

   Radera
 2. Det låter som du har haft en underbar vecka.

  Själv laddar jag för att sy en jacka från Dala-Floda, det blir så fint när det är handsytt och det är så speciellt att bära sen.

  Lycka till med livstycket.

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!