:: egen tvål ::

Tvål

Precis innan jag åkte på fältarbete i Abisko så gjorde jag tvål tillsammans med min kompis Camilla. Jag har fått hemgjord tvål av både mina föräldrar och min syster som har gjort sin egen tvål de senaste två åren. Nyfiken som man är ville jag så klart prova att göra min egen. Förvånad över att det är så få basingredienser som behövs; fett, vatten och kastiksoda.


Tvål

Vi hittade och enkla recept på Tvålkökets hemsida, på hennes blogg visar hon också bilder och beskrivningar på hur hon gör tvålen och olika experiment. Vi ville ha grön och gul tvål med bergamott- och eukalyptusdoft, men så värst mycket färg fick inte färgen eftersom olivoljan verkar ha så mycket pigment i sig själv. Efter några veckors mogningsprocess då vatten ska avdunsta och förtvålningsprocessen avslutas så är tvålen färdig att användas. Väntar med spänning!


Tvål

Tvål


14 kommentarer :

 1. Låter läskigt med kaustiksoda i receptet, men så är det kanske i alla tvålar (lut?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes it is lye or sodium hydroxide.

   Radera
  2. Ja det är det man brukar ha. Natriumhydroxid eller kaliumhydroxid kallas båda för kaustik soda om jag förstått det rätt. Eller någon annat basiskt ämne.

   Radera
  3. Efter förtvålningsprocess är avslutad är ingen kaustiksoda kvar i tvålen, den försvinner via kemisk reaktion. Har man använt kaustik soda i rätt proportion mot oljor då behöver man inte vara orolig.

   Hälsningar

   Sofia från Tvålköket

   Radera
 2. Åh, måste prova! Men var kan man köpa kaustiksoda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det. Det var inte alls svårt. Jag fick kaustiksodan av syrran eftersom hon hade den hemma i skafferiet. Det borde gå att få tag i på välsorterade färgaffärer och byggvaruhus för det används som målartvätt och propplösare.

   Radera
  2. Jag skulle inte rekomendera att använda kaustiksoda som finns i byggaffär eller propplösare. Den kan innehålla ämne som är inte brå för huden och hälsan.

   I tvåltillverkningen använder man 100% kaustiksoda. Om den innehåller andra tillsattser då kommer det påverka förtvålningen och tvålen kommer inte förtvålas rätt.

   Radera
 3. Vad spännande! Och bra present också! Blir sugen att prova. Var det svårt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det var inte alls svårt, vanlig försiktighet med kemikalien bara. Det går fint att hålla till i köket med öppet fönster eller under fläkten för att vädra bort ångorna från kaustiksodan.

   Radera
 4. Vad roligt! Jag har länge tänkt göra egen tvål men inte riktigt vågat. Men det var alltså inte allt för svårt? Höll ni till i köket?
  Kramar / Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, vi var i köket, och nej det var inte svårt. Se till att vara där du har bra ventilation och att ha plastbunkar, plastslevar och gjutformar. Jag använde plastlådor från take-away-mat. Vi följde steg för steg-instruktionerna i beskrivningen som jag länkat till. Sen kan man ju göra mer avancerade tvålar än de sorter som vi gjorde, men det kommer kanske i framtiden när vi lärt oss vad som är bra och dåligt med de olika oljorna mm.

   Radera
 5. Spännande med tvåltillverkning! Och himla trevligt med tvål som bara innehåller det den behöver innehålla och inte en massa extra onödigheter! :)

  SvaraRadera
 6. Ska bli spännande att se hur den ser ut i bitar.

  Sofia

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!