:: ett statement mot det förkastliga konsumtionssamhället ::

GatukonstTextil är ett avfallsslag som till stor utsträckning speglar vår konsumtion. 2008 var inflödet av kläder och hemtextil till Sverige totalt 131 800 ton, vilket blir nästan 15 kilo per person. Av dessa går cirka 8 kilo till förbränning, 3 kilo går till välgörenhet och resten lagras (exempelvis i garderober) eller genomgår annan avfallsbehandling (exempelvis via en återvinningscentral). Av det som samlas säljs ungefär 0,3 kilo inom Sverige, resten exporteras eller skänks till välgörenhet utanför landet. Källa: Naturvårdsverket

Efter att ha läst Frida Arnqvist Engström inlägg om #minifashionprotest och textilindustrin väcktes min ilska mot konsumtionssamhället, textilindustrin och vår bristande förmåga att gå från fakta till handling. Jag strävar efter att handla så mycket som möjligt av mina kläder second hand och jag hoppas att de som ser mitt inlägg i debatten får sig en tankeställare och börjar göra detsamma.

Gatukonst

Gatukonst

7 kommentarer :

 1. Heja Elin! Mitt senaste klädinköp var i maj. Nu tänker jag inte köpa något överhuvudtaget på ett år, bara second hand, under förutsättning att jag lämnar in fler plagg än jag köper. Kläder att sy om, garn och tyger har jag i överflöd om jag vill fixa till något "nytt" på egen hand. Kommer ett inlägg på min blogg så småningom.

  SvaraRadera
 2. Hej Elin! Vad roligt att du uppmärksammar detta, jag var nyligen på ett klädbyte här i Malmö och har inte köpt ett enda nytt plagg under 2013. Inspirerande inlägg jag kanske ska ta och göra något liknande här i stan och sätta upp i närheten av alla nybyggda och renoverade köpcentrum son finns här. Annars tycker jag att klädbyten är ett väldigt intressant fenomen som jag hoppas ska spridas. Kramar till dig!

  SvaraRadera
 3. Klokt av dig, men oklokt att vi människor slösar så på våra resurser!
  Dessutom snyggt broderat! Ditt "anslag" borde ha varit med i Hemslöjdens tävling! Det hade platsat!
  MVH
  Jane S

  SvaraRadera
 4. Håller med Jane, hade varit bra i den tävlingen! Angående rågmjölet så blir det surdeg om man inte använder upp det snabbt. Hade mitt i 4 dagar eller så. Hade kunnat bli intressant om jag glömt det! :P

  SvaraRadera
 5. Gillar ditt engageman! Det gäller att visa på resultat och konsekvenser.

  SvaraRadera
 6. Det är ju helt galna mängder! Men ja, tyvärr så stämmer de säkert... :(

  Fram för mer återbruk helt enkelt!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!