:: liten broderad mössa ::

Broderad mössa

En liten broderad mössa i Dala-Floda-stil har länge stått på min vill-göra-lista. Mönstret hittade jag i boken Yllebroderier. Jag blev dock ganska besviken på mönstret eftersom mössan som enligt boken ska passa en två-åring inte passade syrrans 1-åring (som iofs har ganska stort huvud). Och. Att mittstycket var 3 cm för kort så att jag blev tvungen att skarva. I boken står det att man vid sömmarna ska få  "hållning" på tyget. Men att sträcka ut stumt ylletyg 3 cm förstår jag inte hur det ska gå till.


Broderad mössa
Nåja. Trots allt så är jag väldigt nöjd med den lilla mössan och tycker verkligen att den blev gullig. Mönstret till påfågeln har jag tagit från ett traditionellt mexikanskt textilmönster från Otomi. Mönstren från Otomi är helt underbara med en massa knasig hjortar, fåglar och andra djur - precis sånt som jag älskar att brodera. Nu när jag redan snott mönster från en rik textilskatt passade jag på att broderad dalakurbits på skånskt vis. Det funkade riktigt bra med två cross-over ihop.


Broderad mössa

Broderad mössa

Riot Yarn har sagt att hon vill öva på att sy snedslå. Här har jag gjort egen (dubbelvikt) snedslå. På Broderikaféet har jag nämligen fått lära mig att dubbelvikt snedslå blir stadigare och lättare att få snygg. Jag syr först fast bandet från rätsidan så att den snygga maskinsömmen hamnar där. Därefter viker jag in snedslån och syr fast den för hand. Så gjorde jag även på grytlapparna.


Broderad mössa


broderad mössa

12 kommentarer :

 1. Så jättefin! Synd att den inte passade men du verkar ju tycka om att brodera så du gör väl snart en till!

  SvaraRadera
 2. Mycket fin! Kanske kommer det så småningom något annat litet huvud som kan ha den...

  SvaraRadera
 3. Vilka fina broderier du gör! Jag har kikat in här ganska ofta den senaste tiden. I födelsedagspresent fick jag ett skånskt yllebroderi och glad i hågen började jag med en stor blomma/stjärna i schattersöm, eller rättare sagt det jag trodde var schattersöm... Det blev inte så bra. Funderade på om jag skulle rådfråga dig, men kände att det är svårt att få en skriftlig beskrivning som man verkligen förstår. Men så kom filmen! STORT TACK!!! :) Kollade på den om och om igen och sedan började jag brodera själv på ett test. Blev rätt bra. Ska nog göra ett test till, innan jag ger mig på den stora kudden igen. Tack för att du delar med dig! :)

  SvaraRadera
 4. Väldigt fin liten mössa! Och cross-over är aldrig fel.

  SvaraRadera
 5. ååå den är ju så fin trots det du berättade om! Att jag inte gjorde en sådan när barnbarnen var yngre...nu vill de absolut inte ha en sådan ;-)

  SvaraRadera
 6. Vilken fin, synd att du hade så mycket " besvärligheter" på vägen . Måste bara säga att kudden från föregående inlägg är MAKALÖST vacker

  SvaraRadera
 7. Fy vad tråkigt med mönstret, jag har inte gillat att den är så bred mitt på, flera jag sett uppsydda har fått några slags "öron" som står upp just där mittpartiet är som bredast. Nu vet jag dessutom att mönsterdelarna passat dåligt också. Har hittat ett mönster i en bibliotekbok som heter Broderimönster från fyra decennier ur tidningen Mönsterkompositioner - Ulla Frost. Jag ska nog sy upp ett prov först, innan jag börjar brodera, men tycker att de mönsterdelarna ser bättre ut. Jag har ett mönster i en pärm också, någonstans, har tänkt leta reda på det framöver. Hör av dig om du inte hittar något bra mönster själv, så kan jag dela med mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur är det jättefult när sidostyckena blir puffiga och står upp. Jag tyckte dock att min mössa inte fick några öron, iaf inte så mycket som på bilden i boken. Att sy upp ett prov är förmodligen en bra idé, åtminstone för att veta att storleken passar. Hoppas att du hittar ett bra mönster!!

   Radera
 8. Jättefin liten mössa! Och mycket fint och bra tänkt med cross-over i den folkliga traditionen. Och dina kuddar kan jag bara sucka över och önska mig....
  Ullemor

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!