:: tenugui - japanskt ::

tenugui
Precis som Karin och Anna-Lisa besökte jag Svensk Hemslöjd häromveckan. Under en kort tid hade de ett samarbete med den japanska konsthantverksbutiken KiKi och vid premiärkvällen var de japanska ägarna på hemslöjden för att berätta om de handtryckta handdukarna som kallas tenugui. De används främst som handdukar, att slå in presenter i eller att hänga på väggen, men man kunde också använda dem som huvudbonad (tänk bandana) eller scarfs. 

Helt otroligt fina var de. De flesta var mönstrade i traditionella mönster med olika betydelser, som välgång, lycka, fruktbarhet osv. Vi textilare som kommit dit på premiären bara stod där och klappade dreglandes på alla tyger. Man ville helst roffa åt sig alla och snabbt som tusan springa där ifrån. Det var väldigt svårt att välja vilka jag skulle köpa! Eftersom tygerna är tunna och tryckta med mycket färg så har de ingen avigsida, en detalj som jag uppskattar mycket.

tenugui

tenugui

2 kommentarer :

  1. Tack för spinn-pepp! :)

    Kommer du på torsdag, har klurat lite på vad jag vill beställa och tänkte jag kunde ge dig en lista då, samt ge tillbaka häftet.

    SvaraRadera
  2. Vilka underbara tryck, och att dom är genomtryckta gör det bara bättre. Synd att Stockholm ligger så långt bort!

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!