:: det sexkantiga projektet ::

Lapptäcke

Att sy sexkanter för hand var väldigt roligt (och tidskrävande). Eller. Blommorna sys ganska snabbt, det som är både tidskrävande och svårt är sammanfogandet till rader och så småningom ett helt täcke. Snabbt märker man att förarbetet i att få till lika stora och exakta sexkanter och vidare att tejpa tyget på mallarna är A och O för trevligt sömnadsarbete och att få ett snygg resultat. 

Hur som helst är det väldigt roligt att ro hem ett projekt som jag började i juni förra året. Trots att både bakstycketyg och quilttråd var inhandlade så låg lapptäcket hela hösten och halva vintern som UFO i korgen hemma bredvid soffan. Quilta kan väl inte vara så svårt tänkte jag. Tji fick jag. Första försöket med en tjockare flanell (sån där som farmödrar har under bordsduken för att duken ska ligga mjukt och snyggt) som mellanlägg gick bara sådär. Tjockt som tusan var det och svårt att få till jämna stygn utan att det rynkade sig. När jag tog bort mellanlägget så gick det mycket lättare. Jag har verkligen fått respekt för alla lapptäcksproffs som får till det snyggt.

I veckan lämnades lapptäcket över till lilla Hilma, som redan hunnit bli fyra månader. När man är så liten roas man av att titta på mönstrade tyger och glada färger berättade min kompis, det vill säga Hilmas mamma. Jag hoppas att täcket får följa med på många parkhäng i sommar och att det kommer slitas med hälsan.

Lapptäcke

Lapptäcke
Mönster: sexkanter/hexagoner av kartong och beskrivning hos Nusse
Storlek: 100x115 cm
Tyg: Blandade kvaliteter, nytt och gammalt. Alla lappar är från tyglådan, och jag hoppades att tygberget skulle minska men det märks absolut ingen skillnad.

Lapptäcke8 kommentarer :

 1. vilket vackert täcke, och vilken fantastisk present!

  SvaraRadera
 2. Åh vad fint, så fina färger! Jag älskar hexagoner men tålamodet räcker inte till. Kul att se hur vackert det blir om man äger tålamod.

  SvaraRadera
 3. Det där är nog det finaste hexagontäcke jag sett. Helt otroligt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så himla mycket, vad glad jag blir! Jag är själv väldigt nöjd med färgskalan - brokigt men ändå sammanhållen.

   Radera
 4. Men ojojoj, vad fint det är! Lyllo Hilma! Och lyllo Hilmas mamma! Själv köper jag också sparar på gamla förkläden som jag faktiskt ska klippa sönder och sy ett stort lapptäcke av någon gång i livet. Jag tror att det blir fint med bara gamla tyger och mönster! Det blir dock ett vanligt, med kvadratiska rutor. Hexagonformade lapptäcken, och framförallt deras skapare, har jag väldig stor respekt för!

  SvaraRadera
 5. Asså så himla fint! Vilken present också!

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker present. Din vän är lyckligt lottad.

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!