:: att följa i historiens fotspår ::

workshop

workshopworkshop


I en workshopserie på Historiska museet i Stockholm har jag slöjdat i historiens fotspår. På Historiska pågår just nu utställningen Massakern vid muren – slaget om Visby 1361, och i anslutning till den har museet anlitat föreningen Battle of Wisby 1361 för dessa små kurser. Det var två underbara onsdagar då jag susade på cykeln direkt efter jobbet ner till museet för att först slöjda en slända i medeltidsmodell och nålbindning onsdagen därefter. Jag hade dessutom sällskap av min lika slöjdnördiga kompis Lena, och tillsammans grottade vi ner oss ordentligt i det härliga som workshoparna hade att erbjuda.  Eftersom jag köpte en slända, modell större, tidigare i år så gjorde jag en liten och lätt slända på workshopen. Med en lätt slända kan man nämligen spinna tunnare garn.

Jag provspann sländan på bilden här ovanför, den har ett trisshuvud av lera och en topp som påminner om ett virknålshuvud. Två trisshuvuden och en bennål (för vävning eller nålbindning) som är 1000 år gamla plockades fram ur museets förråd. 

workshop

workshop
workshopVi raspade och filade trisshuvuden i täljsten (som man kan köpa i bastuaggregatsbutiker) och täljde själva pinnen i torr lönn. Kolla även Lenas slända. Vi hamnade i slöjdhimlen när vi fick slöjda våra egna redskap. Jag har spunnit en första liten härva på min medeltida slända. Det får inte plats så mycket garn på den lilla sländan, men det är en känsla av eufori när garnet tar form. Den spinner inte lika länge som min stora slända så man får jobba för att hålla den i snurr. Ett stort plus i kanten till de duktiga ledarna.

slända
nålbindnign

nålbindning

Nålbindning var temat för den sista workshopen. Nålbindning har jag länge velat lära mig och tro mig, jag har försökt flera gånger men tekniken har liksom inte fastnat trots mina idoga försök framför böcker och youtube. Denna gången känns det helt annorlunda! Pedagogiska och duktiga lärare i kombination med tiden och tålamodet att sitta ner under en längre tid verkar vara receptet på nålbindning. Lena och jag har beställt nålbindningsgarn från Wåhlstedts så nu ska jag banne mig sy mig ett par vantar eller sockor.

För medeltidsnörden kan jag rekommendera Vetenskapens värld som sände ett avsnitt om slaget vid Visby tidigare i år.

workshop


4 kommentarer :

  1. vilken kul dag ni verkar ha haft , att nålbinda är jätteroligt men det är precis som du beskriver en teknik som tar tid att sätta sig jag har fortfarande problem med hur man " börjar "........

    SvaraRadera
  2. Vad kul det verkar! Nålbindning kanske jag måste ta tag i snart. Trots flera försök har fingrarna inte fattat hur de ska göra.

    SvaraRadera
  3. Snyggt jobbat och tack för tipset om täljsten, det måste jag testa.

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!