:: en liten fin kofta ::

Fyra fina koftor, kofta B

En liten brorson som fyller 1år i dagarna ska få en stickad kofta i födelsedagspresent. Mönstret är Fyra fina koftor, mönster B av Lene Holme Samsøe. Jag tycker strukturen är superfint och garnet är jättemysigt att sticka i men mönstret i sig var bara sådär. Mönstret är nämligen konstruerat så att man ska sy ihop delarna; det tycker jag både är onödigt, svårt och tråkigt. Inspirerad av Lena stickade därför koftan i ett stycke precis som hon gjorde med samma modell. Genom att räkna på masktätheten och antalet maskor i ärmen beräknade jag hur lång kroppen skulle vara innan jag delade av för fram- och bakstycke. När fram- och bakstycke var klara plockade jag upp maskorna i ärmhålen och stickade dem uppifrån och ner, precis som Lena gjorde.

När man syr ihop stickat försvinner någon maska i sömsmånen. I efterhand insåg jag att i och med att jag stickade fram och bakstycke i ett så borde jag nog ha tagit bort 1 mönsterrapport i varje sida för att kompensera för detta. Fördelen med en för stor kofta är ju att pojken så småningom kommer att växa i den, även om det tar några år, hehe. För att sammanfatta kan jag säga att strukturen gör att att stickningen är jättestretchig i alla led så jag kan tänka mig att modellen är jättebra till små bebisar.

Stickor: 2,5mm och 3mm
Mönster: Storlek 2 år, Fyra fina koftor, modell B (Fire fine trøjer) från Babystickning på stickor 3 av Lene Holme Samsøe
Garn: Geilsk Bomuld og uld, Shade C2, 55%ull och 45% bomull från Litet nystan
 
Fyra fina koftor, kofta B

Fyra fina koftor, kofta B

Fyra fina koftor, kofta B

Fyra fina koftor, kofta B

Fyra fina koftor, kofta B

Fyra fina koftor, kofta B

6 kommentarer :

 1. Koftan blev superfin och kul att det fungerade att sticka koftan i ett stycke. /Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det gick jättebra att göra som du gjorde

   Radera
 2. Vilken härlig färg det blev på koftan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en blandning av jeansblå och lavendelblå, jag gillar den också

   Radera
 3. Den koftan kan bli en sån där som hänger med i många år. Klassisk i både modell och mönster. Smart att sticka i ärmarna , på små plagg tycker jag att sömmarna blir så fasligt tjocka hur man än gör . Skönt att slippa .jättefin .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst känns strukturen lite som hämtad ur en stickbok från 40-talet, klassisk liksom. Jag hade inte ens tänkt på att sömmarna kan vara ett störande moment, då blev det ju dubbelt bra :)

   Radera

Tack för din fina kommentar!