:: nationella slöjddagen ::

Nationella slöjddagen

Tidigare i våras fick jag plötsligt idén om en slöjddag huvudet som inte gick att släppa, och ganska snabbt utan särskilt mycket eftertanke så satte jag den i verket - bokade bostadsrättsföreningens lokal och bjöd in slöjdiga kompisar. Idén var en slöjddag. En dag att slöjda tillsammans, man skulle ges tillfälle att prova på olika slöjdtekniker, att dela sin gemensamma passion för handens arbete och förhoppningsvis ge varandra idéer, kunskap och inspiration. Igår var dagen, som jag valde att kalla Nationella slöjddagen, då allt gick av stapeln. Att slöjda så här tillsammans blev verkligen så trevligt som jag hoppats på.

Nationella slöjddagen


Nationella slöjddagen
Fyra bord med olika teman (papper, plåt, broderi och tvåändsstickning) och så en täljcirkel. Några hållpunkter med prova-på-slöjd blev det. Jag visade hur man flätar korgar i papper. Lena hade förberett en stor korg med mössor, sockor, vantar och provlappa och visade tvåändsstickning; den långsamma vackra stickkonsten som jag äntligen fick chansen att lära mig.   


Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen

Många fastnade för att tälja och det skapades krympburkar och krokar bland nybörjarna. Bara två skärsår blev det, lite blod hör ju till första gången man täljer. Att få tag på färskt virke inför slöjddagen var det som skapat mest huvudbry för mig. Jag har haft min täljhäst i några år nu men den används nästan aldrig just för att jag inte har något färskt trä. I god tid innan slöjddagen så kontaktade jag parkförvaltningen som glatt gav mig tillåtelse att hämta trä i närområdet när de fällt träd. Varje gång jag var ute tittade jag mig runt omkring och plötsligt så låg det stora högar med nedsågad al som jag kunde plocka med mig hem. Så himla bra!

Tack Linnea, Lena, Karin, Maria, Hanna och alla andra som kom!

Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen
Nationella slöjddagen

Nationella slöjddagen

8 kommentarer :

 1. Det där såg ju hur mysigt ut som helst! Vilken superbra idé! :)

  SvaraRadera
 2. En nationell slöjddag - vilken rolig idé!

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar dag! Så härligt att få slöjda tillsammans och prova på olika hantverk. Är så sugen på att tälja och brottas med samma problem som du när det gäller att få tag i färskt trä. Finns ju en viss gräns för hur många grenar våra små äppelträd kan släppa ifrån sej :)
  Bor dessutom granne med naturreservar, så skogen är helt utesluten. Har spanat lite på björkarna som växer i diket men vet inte riktigt vem som äger dem. Tänker lite i smyg att det är nog ingen som skulle märka om en försvann.

  SvaraRadera
 4. SÅÅÅÅ ROLIGT OCH FINT! Jag är så rackarns irriterad på att jag var tvungen att jobba - vore det inte en idé att starta INTERnationella slöjddagen också - typ den 7 JULI? För jag vill också vara med!
  Skämt och svartsjuka åsido är detta ett fantastiskt initiativ och jag vill göra allt för att det ska få spridning och hålla i sig. Nästa år kör vi! (och varje dag inför dess också, förresten)

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!