:: monthly makers september: kylskåpsmagneter delux ::

kylskåpsmagneter Det är något med speciellt med roliga djur som gör man bara måste älska dem. Sengångare har jag som bekant gjort två gånger, som gosedjur och broderi på en tygkasse. Fjällämmel är ett sådant djur som jag gillar extra mycket; de är så söta och knasiga med sitt aggressiva beteende när de reser sig på bakbenen för att skrämma en människa och för att i nästa sekund dö av typ skrämselhicka.

När jag läste om monthly makers naturtema för september tänkte jag att det här temat skulle passa jättebra att testa en ny teknik. Peter har nämligen nyligen börjat skulptera och köpt en superlera som heter super sculpey som jag blev väldigt sugen på att testa. Min första plan var att göra kylskåpsmagneter med tema gnagare. Efter att ha skulpterat en fjällämmel och en råtta (Peter gjorde en bäver) hade jag redan tröttnat på gnagartemat och ville gå vidare till nästa djurfamilj som bestämdes till kloakdjur. Efter ett myrpiggsvin (jag) och ett näbbdjur (Peter) hade vi tömt ut de roligaste kloakdjuren. Jag googlade vidare på roliga djur och fastnade för att göra en opossum med bebisar.

kylskåpsmagneterBrända men omålade blivande kylskåpsmagneter.

kylskåpsmagneter

Peter har en airbrush som vi grundmålade våra figurer med.

kylskåpsmagneter

Sen gick vi vidare och handmålade dem med akrylfärg för tennsoldater. Precis som vid skulpterandet hade jag bilder av djuren framför mig för att göra det lättare att hitta färg och form. Jag fick en massa bra målarknep från Peter som har målat ungefär tusentals warhammerfigurer. Att måla piggarna på myrpiggsvinet visade sig tyvärr vara över min förmåga så den står kvar på målarbordet. Slutligen lackades de med matt spraylack.

Alla figurerna har en kärna av aluminiumfolie (kroppar och ben) och najtråd (svansarna) för att leran inte skulle bli för kompakt vid bränningen.

kylskåpsmagneter
Råtta

kylskåpsmagneter
Opossum

kylskåpsmagneter
Fjällämmel

kylskåpsmagneter
Opossum igen

kylskåpsmagneter

Nu har vi garanterat stadsdelens gulligaste och mest tidskrävande kylskåpsmagneter.

kylskåpsmagneter

20 kommentarer :

 1. Jätteroliga! Kanske hela stans mest välarbetade t o m?
  Själv har jag en fulsnyggrolig kylskåpsmagnet i form av en fisk med långa böljande fenor, i gul/grön/rödmelerad lera av cernit/fimo-typ. Har köpt den på marknad i Riga och den är rätt värdelös eftersom den är så pass tung att magnetens kraft i stort sett går åt till att hålla fisken uppe, så några tyngre papper kan den inte hålla. Men rolig är den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, de var jätteroliga att göra också! Din fisk låter som en magnet just i min smak :) Kanske du kan limma dit en extra magnet. Jag köpte extra starka magneter eftersom jag visste att leran skulle vara ganska tung http://alphaspel.se/shop/Magneter/8834-magnet-d1002-10st.html

   Radera
 2. Så himla tøft og utrolig stilige de ble! Kjøleskapsmagneter er jo alltid kjekt å ha :) Liker nok ekstra godt opossum-magneten! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag gillar också opossumen extra mycket :D

   Radera
 3. Kom min förra kommentar med? Oklart. Här kommer den i repris. Är djupt imponerad av utformning och målning - supersnyggt! Även lite förundrad över valet av djur som aldrig hade dykt upp i mitt huvud men det blev verkligen effektfullt. Snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, det är extra roligt att det är lite ovanliga djur! Jag satt ganska länge och googlade innan jag bestämde mig

   Radera
 4. Du kan då allt och kreativiteten är det heller inget fel på!

  SvaraRadera
 5. Vilken idé! Och vilket genomförande! Imponerad!

  SvaraRadera
 6. Wow vilka fina! Blev väldigt förtjust i fjällämmeln :)

  SvaraRadera
 7. Väldigt fina! Och vad skickligt ni både skulpterat och målat!

  SvaraRadera
 8. De är ju helt underbara tycker jag. Blir riktigt sugen på att göra något i lera själv, men det brukar inte bli så bra och så tappar jag tålamodet... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, alltså tålamod krävs ju en bra portion av för jag är verkligen inte något skulpteringsproffs själv. Det tog ganska lång tid att hitta former och proportioner i 3D när man är van att jobba platt med nål och tråd. Jag är dock förvånad att jag lyckades få till djur som man faktiskt kan se vad det är, det trodde jag aldrig att jag hade i mig. Plus. Super sculpey = mycket bra lera!

   Radera
 9. Mihihihihihi jag ÄLSKAR dem!!!!! De är så himmmmla fina hela högen och fy vad sugen jag är på att prova Sculpey - det blir nästa sort jag införskaffar, så snart jag gjort av på vad som finns hemma i lerväg :) Bra tips att göra stomme av folie och ståltråd för det hade jag aldrig tänkt på annars.
  Vidare tycker jag också så hemskt mycket om lämlar (ville verkligen ha en som husdjur när jag var liten) och älskade din beskrivning om death by skrämselhicka.
  Undrar om det är undermedvetet tack vare dig jag satte mig och skulpterade nya småfåglar härom dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :D Jag tror att Peter hittade tipset om aluminiumfolie som stommen när han tittade på beskrivningar för skulpturer. Det funkade verkligen jättebra eftersom den måste bakas så länge annars och så sparar man ju in lite på leran. Roligt att du kom igång med småfåglarna igen, det var alla dina lerfåglar som fick mig att bli ännu mer nyfiken på att skulptera.

   Radera
 10. Svar angående att väva band:

  Tack! Att väva med bandgrind är en väldigt enkel teknik, finns rätt många bra videos på hur man gör, om du vill lära dig!

  SvaraRadera
 11. Love ....love .....love them !

  SvaraRadera
 12. vad kul att greja med lera! blir verkligen också sugen även om mina verk inte skulle bli lika detaljerade och fina.. :)

  SvaraRadera
 13. Det här kan vara det sötaste jag sett. ^^ älskar råttan! Den ser bara så otroligt råttig ut, du fick verkligen till det!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!