:: det medeltida lejonet och dess guld ::

Dalhemstäcket Lejon
 Dalhemstäcket Lejon

Arbetet med min ruta i rekonstruktionen av Dalhemstäcket (länk till Historiska museets samlingar) - det medeltida intarsiabroderiet -  fortsätter så sakteliga. När intarsian var färdigsydd så våtspände jag rutan eftersom sömmarna hade dragit ihop tyget och det var ojämnt och bubbligt. Tack vare ullens fantastiska egenskaper blev klädet helt slätt. När grundarbetet väl var färdigt blev det äntligen dags för det roliga, nämligen att dekorera med guld! Att sy fast guldskinnsremsorna (gyllenläder) är riktigt roligt och beroendeframkallande. Utan guldet upplevde jag ytan som platt och ganska tråkig. Nu växer lejonet till liv på riktigt med de dekorativa guldskinnsremsorna. Som ni ser på bilden sys guldet fast med läggsöm.

Dalhemstäcket Lejon
Dalhemstäcket Lejon

Det har redan gått åt 8 m remsor och som ni ser på de två bilderna ovanför kvarstår en hel del dekorationer på lejonkroppen så väl som hela lejonets kontur. Remsorna är ungfär 1,8mm breda och kräver varsam hantering för att guldet inte ska skavas av eller skinnet ska veckas. Rutan är hela 55x55cm stor så ni kan nog ana hur maffigt det kommer bli när hela täcket är klart.


Dalhemstäcket Lejon
Dalhemstäcket Lejon

Franska liljor pryder hörnen.

Dalhemstäcket Lejon

9 kommentarer :

 1. Hur sjutton lyckas du med att inte de två delarna ska dras isär när du har sådana ministygn? Syr du fast de två tygerna mot ett bakgrundstyg? Jag är i vilket fall som helst sjukt imponerad. Ditt lejon kommer att bli jättefint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gled isär lite vid våtspänningen eftersom jag inte vågade dra åt de små stygnen för hårt men kypertväven i klädet är förvånansvärt hållbart. Det är inget tyg på baksidan, lite konstigt att man inte är så på originalet, inte ens ett löst liggande foder som skyddar

   Radera
  2. *lite konstigt men det är inte så på originalet*

   Radera
 2. Vilket fantastiskt projekt det verkar vara ! Så roligt att få följa, ser fram emot fler bilder längre fram :) måste vara otroligt lärorikt det är väl inte varje dag man syr med guldskinn

  SvaraRadera
 3. Jag har ju gluttat på den här på Instagram men vilken mäktig grej att få se den såhär, i lite fler vinklar och större bilder! Jösses vilket vackert och roligt jobb! Du är så kunnig och skicklig och det inspirerar mig till tusen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är häftigt att lära sig och inse att jag kan hantera nya utmanande projekt

   Radera
 4. Jisses vad du är duktig! Hur i hela friden hinner du med allt? Jag är SÅ imponerad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så väldans. Är man handarbetesnörd så är man, då ser jag till att hitta tid till det som jag gillar mest

   Radera
 5. Så himla häftigt projekt! Som den medeltidsnörd jag är blir jag alldeles lycklig av att titta på bilderna. Superspännande teknik dessutom!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!