:: hippietryck och prickar ::


tygtryck
 
När jag läste att Monthly Makers januaritema var avtryck blev jag jättesugen på att göra tygtryck. Jag tänkte introducera er för två roliga tryckteknik som jag lärde mig när jag läste textil på folkhögskola. Innan lärarna släppte loss oss elever på de fina screentrycksramarna ville de att vi skulle lära oss några basic tekniker. Skitbra eftersom det är bara de teknikerna som jag fortfarande använder! De flesta har ju inte tillgång till belysning av screentrycksutrustning hemma men man kommer långt även utan all runtomkringutrustning. 

Först ut är kakeltryck. Fast jag använde inte kakel utan en annan liten platta. För att trycka med plattan så målar eller rollar du färg på plattan. Med en annan pensel kan du måla mönster eller rista in mönster med penselns skaft. Sen trycker du ner plattan mot tyget. Voilá! Det är väldigt roligt, något flummigt och ger ganska oförutsägbara hippietryck. Just detta trycket tycker jag nog vara roligare att göra än vad det är snyggt.

tygtryckTyget som jag trycker på är en gardin från första lägenheten, nåja inneboende, som jag bodde i när jag flyttat till Uppsala 2003 för att börja plugga. Den som spar hon har.

tygtryck

tygtryck

Om jag hinner till nästa vecka så vill jag sy en bygelbörs av hippietyget. 

tygtryck

Under julledigheten innan jag visste att avtryck skulle bli Monthly Makers januaritema så gjorde jag schablontryck. Tips nummer 2: Det går jättebra att fusk-screentrycka med hjälp av en schablon. Dumt nog tog jag inte foto på hur det ser ut men det är lätt att göra: Rita upp ditt mönster (jag laddade ner de fina fåglarna från Sweet living) och skär ut det. Använd sedan målar-/maskeringstejp för att sätta fast pappret på undersidan av screentrycksramen. Nu är det bara att sätta igång och trycka! Kom ihåg att screentrycksfärg skiljer sig från vanlig textilfärg, du måste alltså ha färg som är anpassad för att tränga igenom det finmaskiga nätet på ramen, men fråga mig inte om detaljer för mer än så vet jag inte.


Sen gick jag loss med blocktryck. Jag har svårt att sluta trycka när jag väl är igång, och veta när jag borde sluta för att inte överarbete det.Fågeltyget, här ovan, som jag tryckte i julas räckte inte riktigt till den kudden som jag ville sy så jag passade på att trycka ett prickigt tyg med en vinkork som är tänkt att bli bårder för kudden.

tygtryck

tygtryck

Nu är detta något spretiga mastodontinlägg slut. Roligt om du orkade läsa ända hit :)

tygtryck
  tygtryck

12 kommentarer :

 1. looks great ! I,d love to have a go ! What is the name of the paints that you use ? Can I buy in the U.K ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. It's easy peasy! For screen printing on fabric you need special screen print color. For all the other prints it's regular fabric colors that you can buy at craft stores

   Radera
 2. Jag läste hela vägen och tyckte det var jättekul och intressant. Särskilt det där med kakeltryck, det var nytt för mig.

  SvaraRadera
 3. Åh, vad fint, Elin! Jag har också tänkt trycka kork-prickar, får se om jag hinner innan deadline.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det nåt särskilt med prickar och så är det fint med korkens ojämna tryckyta

   Radera
 4. Det där med fusk-screen-tryck ska jag testa för att se om det kan funka med mina elever. Tidigare har vi gjort schabloner med omslagspappret till skrivarpapper, men det funkar bäst för engångstryck.

  SvaraRadera
 5. Åh, jag bara älskar tyget med de fina fåglarna! Klart det blir mastodontinlägg när du skapat så mycket. Snyggt Jobbat!

  SvaraRadera
 6. Ja men Elin…du lockar fram det där som jag längtat efter så länge och inte kommit igång med.
  Screen är superkul men att trycka med kork, potatis, suddgummin eller något annat kul är en fröjd. Nu ska jag nog blanda med broderi och tygryck ett tag fram över :-)
  /Lena

  SvaraRadera
 7. Roligt och inspirerande som vanligt :)

  SvaraRadera
 8. Jättefina tyger!
  Jag vill också, men tror ju alltid att jag måste göra jättemycket varenda gång jag drar igång ett projekt ...

  SvaraRadera
 9. En massa inspiraton!! Det "kakeltryckta" tyget var kanonhäftigt! Nu måste jag leta i gömmorna efter tyg som vill tryckas på! :-D

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!