:: om att överraska sig själv med en ny hobby som jag inte visste att jag hade i mig ::

akvareller

Förra året fyllde jag med sökande efter nya och olika tekniker. Jag har nålbundit vantar, lärt mig tvåändssticka, gjort tygtryck, skulpterat kylskåpsmagneter och grytunderlägg av rep. För att inte tala om rekonstruktionen av det medeltida lejonet. Visst broderade jag en del men långt i från så mycket som jag brukar. Kan hända har den kuddöverfyllda soffan minskat suget efter att brodera eftersom jag inte behöver fler dynor eller så behöver jag helt enkelt nya utmaningar. Jag har funderat en hel del på varifrån allt detta spretiga skapande har sin grund men inte kommit fram till någon specifik orsak. Ibland känns det faktiskt som att jag borde brodera bara för att det är som brodös som jag ser min slöjdidentitet. Konstigt. Jag "borde" ju ingenting. Om det är något som jag bör göra så är det att följa  det hållet dit lusten pekar. Till min stora förvåning så pekar lusten just nu i riktningen mot akvarell.

akvareller
ripor och ripbär
Det hela började med att jag köpte en DIY-kalender på Granit som har tomma rutor där man själv kan fästa foton eller rita en bild. Jag tänkte att kalendern skulle inspirera min sambo att teckna eftersom jag ville uppmuntra honom att göra det oftare. Peter hade ingen särskild inspiration till att vare sig teckna eller måla, istället var det jag som plockade fram mina akvarellfärger som jag köpte för 10 år sen när jag läste textil på folkhögskola (kära nån tänk att det redan gått 10 år sen dess!). På folkhögskolan använde jag akvarell nån enstaka gång för att göra skisser men jag tyckte mest det var svårt.

akvareller

Tillbaka till nutid. Jag satte mig en kväll och kluddade med akvarellen. Jag svor och tyckte det var svårt och sökte därför på youtube och pinterest efter tekniktips. När jag väl släppte kraven på att måla likadant och i samma stil som bilderna som jag tittade på så kom målarglädjen. Vilken lycka! Jag lär mig mer och mer för varje månadsbild som jag målar. Vått i vått, vått på torrt, skuggningar, blanda färger, blyertslinjer eller inte blyertslinjer.  

akvareller

akvareller

Äppelblommor i maj, våfflor i mars, semlor i februari, trattkantareller och nypon i oktober, videkissar i april och ripor i december.

akvareller

Bristen på självbild - att jag inte kan måla och teckna - hänger nog ihop med att jag känner osäker på att teckna på fri hand. För att komma ifrån friteckningspressen så kom jag på ett bra sätt att fuska; jag kalkerade av siluetten av en domherre som jag kunde rita av på akvarellpappret och då var det lättare att frihanda vingar, färgteckning osv.

Domherrarna är det senaste jag målat och jag ser verkligen en utveckling från min första äppelblommor. Snacka om att jag har överraska mig själv med en ny hobby som jag inte visste att jag hade i mig så nu känner jag mig peppad till tusen att fortsätta måla akvarell. PUST, nu har jag biktat mina skaparbryderier.

ps. Jag misstänker att Alicia Sivert smittat av sig med hennes akvareller som jag länge sneglat på.

akvareller

akvareller

akvareller

16 kommentarer :

 1. Vad fint! Jag ritade och målade mycket när jag var yngre, typ gymnasieåldern och tidiga 20-åren (på tal om saker som är länge sedan....), men sedan tog slöjden/textilen över. Tänker ibland att det skulle vara roligt att ta upp det, men tiden räcker ju inte till allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rolgt att höra att du tecknat och målat, vad brukade du måla då? Det är svårt att välja mellan roligt och roligt. Och nä tyvärr finns det inte tid för allt skoj man kan hitta på på sin fritid.

   Radera
 2. Du är ju grym på akvareller (också)!
  Jag blir attans imponerad, och älskar riporna (och de andra också).
  Kanske är akvarell nya grejen i vår del av bloggvärlden..? Både dödergök och visalisa verkar vara på gång med färgerna och de göttigt tjocka papprena :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Riporna var riktigt roliga att måla. Vad lustigt att andra också börjat akvarella samtidigt, det hade jag helt missat. Däremot har jag en kompis som målar och som inspirerat mig. Det är ett roligt komplement till det textila att öva att uttrycka sig i färg och form. Att öva färger har man nytta i både här och där

   Radera
 3. Det enda jobbiga med en spretig slöjdidentitet är att en tvingas välja mellan allt det roliga. Jag är periodare, både inom slöjden och inom målandet/ritandet. Akvarell är kul, men jag tar mig inte riktigt tiden att ha tålamodet som krävs.
  Dina akvareller är väldans fina! Ni kommer att ha en grymt fin kalender i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra att det finns fler som har spretig slöjdidentitet. Egentligen är det självklart att man har olika perioder med olika skapartekniker, men det är också det som är frustrerande eftersom man måste dela sin tid mellan olika roligheter.

   Radera
 4. Så fina! Och den där kalendern ska jag hålla utkik efter inför nästa år.

  SvaraRadera
 5. Så fina! Tycker bestämt att du kan måla och teckna! Målningarna liknar ju rapporter ur ett tyg! De skulle i alla fall bli himla fina tygtryck och våffelhjärtana tycks minsann passa fint på höjden i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du faktiskt rätt i, det är som tygrapporter. Idén till att måla i rutnät/hexagoner fick jag efter att jag tryckt på tyg på ungefär liknande sätt. Inspirationen går visst på alla håll och kanter, fram och tillbaka.

   Radera
 6. Vackert! Inte ila att besitta den ådran också!

  SvaraRadera
 7. AHHHHH DENNA KOMMENTAR BLIR I VERSALER, JAG BER OM URSÄKT MEN JAG ÄR ALLDELES FÖR EXALTERAD OCH KÄNNER IGEN MIG ALLTFÖR VÄL FÖR ATT HÅLLA MIG PÅ MATTAN. VILKA UNDERBARA PROCESSER DU BESKRIVER OCH ÅH VAD DET ÄR ROLIGT OCH FÖRBANNAT SVÅRT MED AKVARELL! MYCKET HAR JAG SVURIT GENOM ÅREN, OCH I SYNNERHET DET FÖRRA DÅ JAG TOG MIG FÖR ATT VÄLJA AKVARELL OFTARE ÄN JAG EGENTLIGEN KANSKE VELAT. MEN JAG SER OCKSÅ EN UTVECKLING EFTER BARA NÅGRA BILDER - OCH DET KLURIGA, OFÖRLÅTLIGA MEDIET VINNER PÅ MIG FÖR VARJE GÅNG!

  JAG TYCKER INTE DET SYNS ATT DETTA ÄR FÖRSTA GÅNGEN PÅ TIO ÅR DU PLOCKAR UPP PENSLARNA OCH VISST HAR DET HÄNT GREJER REDAN SEN TÖRNROSORNA - FANTASTISKT! RIPORNA ÄR MIN PERSONLIGA FAVVIS MEN JAG ÄR SÅ NYFIKEN PÅ VAD MER DU TAR DIG FÖR! VÄLDIGT KUL OCH FIN IDÉ MED EN EGENDESIGNAD KALENDER, OCH DU LÄGGER UPP DEN SÅ HÄRLIGT MED DE SMÅ OREGELBUNDNA RUTNÄTEN. HEJA!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ALLTSÅ TACK! vilken glädjepepp jag får av att läsa din kommentar. Det är konstigt med akvarellen för jag tycker den både är svår och lätt på samma gång. När jag väl upptäckt att man kan få fina skuggeffekter och toningseffekter så var jag duktig på att använda dem för att få ett fint uttryck utan att direkt avbilda en exakt blomma/ripa/osv. Men sen fick jag hybris och tänkte att jag kunde måla mer avbildande och då gick bet för det var banne mig mycket svårare. Men det är bara att samla ny inspiration och öva mer.

   Radera
 8. Jamen, det är klart att du är suverän även på detta! Verkligen fina målningar!

  SvaraRadera
 9. Jamen Elin detta är ju helt suveränt ! Jag gav ena dottern akvarellfärger och block och pensel i julklapp , nu tror jag att jag ska låna den klappen , fick verkligen lust att måla. Så himla fint ,och vilken rolig upptäckt för dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker definitivt du ska låna hennes julklapp. Det är jättekul att måla, jag har upptäckt en helt ny värld.

   Radera
 10. Tycker alla bilderna är fantastiskt fina, fattar inte att det är första gången på 10 år du använder färgerna! SJUKT BRA! Domherrarna är min favorit <3

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!