:: åkdynan - den heliga familjen ::

Den heliga familjen

Sedan några veckor ligger det en ny åkdyna i soffan hemma. Det är är en rätt så nätt liten dyna jämfört med mina andra skånska yllebroderier och den gick också ganska snabbt att brodera. Jag har för mig att det tog mig ungefär två månader att brodera hela dynan. Här kan man se hur jag våtspände den i början av april.

Den heliga familjen

Mönstret heter Den heliga familjen - det är Maria, Josef och Jesubarnet tillsammans med de tre vise männen omgivet av blomsterbågar och andra märkliga mönster som jag faktiskt inte kan se vad det är. Det är så underbart roligt att brodera alla knasiga former och och färger. Maria var helt uppenbart viktigare än Josef eftersom hon är större och har fått mer utsmyckade och mönstrade kläder. Jag tolkar den konstiga formen mellan Maria och Josefs fötter som en vagga, men det skulle lika gärna kunna vara en stiliserad blomma.

Den heliga familjen

För något år sen fick jag frågan varför jag köpte och broderade materialsatser när jag kan rita egna mönster. För mig är det inte alls konstigt, det ena utesluter liksom inte det andra. Det är ju från gamla skånska dynor som jag får massor av min inspiration och det finns ett lugn i att brodera efter en förlaga och bara följa de färg- och stygnval som någon annan har valt. Apropå att inte låta begränsa sig så ställdes frågan Vad är fritt broderi i facebookgruppen Fritt broderi igår. Det gjorde mig extremt förvånad hur några enstaka personer definierade ordet fritt som att man inte får rita upp mönstret på tyget innan vilket gav väldigt märklig stämning eftersom 95% av alla som är medlemmar i gruppen broderar just på det sättet. Snacka om att begränsa skapandet genom att sätta upp regler för vad som platsar och inte platsar. Själv orkade jag inte ge mig in i debatten som uppstod i diskussionstråden men jag är glad att flera stycken, bland annat Alicia, en hemslöjdskonsulent och en konstbrodös styrde upp diskussionen och påpekade att Fritt broderi akademiskt sett är motsatsen till bundet broderi (typ korsstygn och myrgång) där man räknar trådarna i tyget. Sen är det självklart attt var och en sedan får ha sin egen tolkning av vad fritt innebär för en själv. En person tyckte till exempel att man kan freestyla på korsstygnsbroderi och då är det fritt.

Den heliga familjenDen heliga familjen
 
Den heliga familjen

Det är otroligt snyggt med bollar i hörnen, fast det är den hörndekoration som är svårast att få till snyggt tycker jag eftersom det är det är knöligt att sy genom alla de tjocka lagren med tyg.

Den heliga familjen

En stjärnblomma - så enkel och ack så fin!

Den heliga familjenDen heliga familjen

Baksidetyget är ett bolstervar som jag köpt på loppis i Simrishamn (Suckarnas gång på sommaren = bästa loppisen!). Om jag minns rätt så var tyget vävt av säljarens mormor på 1920-talet. Det var hur som helst stort, handvävt och helt oanvänt och jag köpte det för några ynka hundralappar.

Den heliga familjen

 Maria och Jesubarnet. Visst ser det ut som att Maria har dok på sig snarare än hår!?

Den heliga familjenDen heliga familjen

De tre vise männen i sina tjusiga kaftaner och med sina gåvor i händerna.

Den heliga familjen

5 kommentarer :

  1. Fantastiskt fin! Det är ju roligt både att brodera de gamla originalmönstret i all sin, som du säger, underbara knasighet och att inspireras av dem till egna mönster.

    SvaraRadera
  2. I love your embroideries! :-)
    xx

    SvaraRadera
  3. Älskar dina broderier! Oavsett om de är gjorda av mönster eller egenkompoerade!

    SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.