:: den enklaste grytlappen ::

grytlappar

I väntan på att vardagsrutinen efter den långa julsemestern ska infinna sig både fysiskt och psykiskt känns det också som att skaparglädjen går på sparlåga. Därtill kan jag också lägga att jag just stickat färdigt en tröja, och jag befinner mig nu i det där vakuumet som uppstår efter att man avslutat ett projekt. Till skillnad från de flesta andra brukar jag inte ha tjugo projekt på gång samtidigt, utan nöjer mig med några stycken. En stickning, ett broderi, och kanske något annat pyssel. Typ en av varje sort kan man säga. Jag känner ett stort sug efter att börja på ett nytt stort yllebroderi och är inne på att formge ett själv. Men som sagt, jag suger fortfarande på den karamellen, så får vi se vad som kommer ut i slutändan.

grytlappar

Men inget projekt är för stort eller litet. Grytlappar till exempel, typiskt bra litet projekt, som gjorde sig fint som julklapp till familjen när vi egentligen inte skulle ge bort julklappar, men jag ändå inte kunde hålla mig ifrån. Grytlappar är ju en sådan där tråkig grej att köpa och lägga pengar på. Det är ju knappast en grej som jag skulle ge bort utanför familjen eftersom det egentligen är rätt tråkigt. Men min familj är SÅ tacksam och blir glada av det lilla. Det skålar vi för!

Efter att ha sytt grytlappar rätt många gånger så rationaliserade jag sömnaden till minsta möjliga arbete i år. Mitt grytlappsknep är att ta en frottéhandduk och vika den dubbel. Sen lägger jag ett tygstycke på fram och baksidan och syr raka sömmar på diagonalen. När quiltningen är klar så klipper jag det stora sjoket i lagom stora grytlappar, rundar till hörnen litegrann och syr fast kantband. Har du något bra husmorsknep för att sy grytlappar?

grytlappar

grytlappar

11 kommentarer :

 1. Supersnygga! Nej, inte behöver man krångla till det mer än så!

  SvaraRadera
 2. Skitsnygga! Och du kan gott ge bort dem utanför familjen! Bästa gå-bort-presenten ju!

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen tyget i de översta! Åh, detdär ska jag prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det fint, en stuvbit som jag hittade på second hand för något år sedan. Det är någon slags batik på tunt bomullstyg

   Radera
 4. Bra tips! Och snygga är de.
  Jag behöver nya, så det blir till att sy.

  SvaraRadera
 5. Fina! :) Jag har aldrig sytt en grytlapp men virkat 4-5 par i bomullsgarn.

  SvaraRadera
 6. Åh så bra att jag ramlade in här!
  Hade en fråga ute på FB (Vi som syr) om just frotté i grytlappar. En del var väldigt tveksamma och jag har inte hunnit pröva. Nu fick jag ju svar!
  Så kan jag göra av lite småtyger när andan faller på:D
  Tack!

  SvaraRadera
 7. så snygga dom är!
  Jag hade blivit glad om jag hade fått sånna fina grytlappar.. :-D

  SvaraRadera
 8. Nu ska jag flytta en hög med urtvättade frottéhanddukar från soppåse till bra-att-ha-låda.

  SvaraRadera
 9. Väldigt bra knep....har slut på min grytlappsvadd så nu ska jag testa detta.
  Kram Gunilla

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!