:: sjömansmässiga grytunderlägg ::

Grytunderlägg av hamparep

December månad har fyllts av glöggdrickande av hemmagjord glögg, gråmulna dagar utan riktigt solljus, middagar med vänner, medeltidsinspirerat julbord och presentslöjdande. Jag ligger visst flera veckor efter i bloggandet, det märker nog ni som följer mig på instagram, men nu alla decemberalster fotograferade och fotona är redigerade.

Eftersom både min systerson och pappa fyller år i december, så har jag knåpat både den ena och den andra presenten. Till pappa har jag bokstavligt talat knåpat presenten eftersom jag gav honom knopiga grytunderlägg. Hamparep införskaffades på Stockholms skeppshandel som ligger på lagom promenad/cykelavstånd hemifrån. Eftersom jag aldrig förr gjort liknande repkonster visste jag inte hur mycket rep som skulle gå åt eller vilken tjocklek som var lämplig. Därför blev det flera promenader till skeppshandeln för att införskaffa rep i olika omgångar och i olika tjocklekar. Min sambo blev också sugen på att göra underlägg och efter en del testande av de olika repsorterna kom vi fram till att 8mm hamparep var bäst. Ungefär 5 m rep gick åt till ett stort grytunderlägg.

Grytunderlägg av hamparep

Den runda 5-ögliga knopen är en valknop eller turk's head knot som den heter på engelska. Den kan man göra både platt eller som en cylinder, tänk scoutsölja eller servettring. Den ovala har jag inte hittat något svenskt namn på men på engelska kallas den ofta ocean plait mat. Det verkar finnas oändligt många namn på en och samma knop, kärt barn har många namn. Dessutom är de olika knoparna väldigt lika varandra eftersom de helt enkelt består av olika många öglor som snos på olika sätt om vartannat. Jag lånade knopböcker på biblioteket men hade störst nytta av att lära mig via olika hemsidor, t.ex. Animated knots och på you tube.

Grytunderlägg av hamparep

6 kommentarer :

 1. Fina klappar!
  Bonniers Stora Bok om Handarbete kallar den ovala men med två rep som går runt för Turkiska mattan.
  /Matilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. aha, då har de samma namn som de små på engelska då.

   Radera
 2. Så fint det blev. Jag ska också testa någon gång!

  SvaraRadera
 3. Var har du köpt hamparepet? Så fint!

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!