:: stugsemester ::


Vi delade upp vår semester mellan våra familjers stugor så det blev stughäng i skogen både på Hangö i sydvästra Finland och i Ramundberget i Härjedalen där min släkt har stuga. Jag lyckades verkligen varva ner och gjorde inte många knop. Det var fantastiskt att ta dagen som den kom med cykelturer till stranden, skogspromenader eller bara sitta på verandan och handarbeta.


På flera ställen på både instagram och bloggar har jag sett granskottssirap. Eftersom granskotten duggade tätt i dikena satte jag både granskottssirap (som fick stå och dra i 4v) och granskottsolja att ha i bastun. Sirapen ska tydligen vara god på pannkakor så när tiden löpt ut enligt receptet så stekte jag pannkakor i veckan. Jag ska inte hålla er på halster. Det var i n t e gott! Beskt och sött samtidigt. Kanske var granskotten inte tillräckligt unga, vad vet jag, men det var första och sista gången som det tillverkades granskottssirap i mitt hem. Peter fick passa på att modella med ett par tunna raggsockor som jag stickat åt honom. Jag har köpt garn så det ska bli ett par till mig också, men när man stickat ett par sockor i storlek 47 på stickor 2mm så tar det ett tag innan jag blir sugen på att lägga upp för nästa par.
Efter Finland var vi hemma 12 timmar och vände sen tog vi bilen till svenska fjällen. Ack som jag älskar doften av fuktig örtäng och grönskan. Jag börjar alltid med att bara andas när jag kommer fram till Ramundberget. Det var juni, blommorna hade precis börjat slå ut och midnattsolen gjorde kvällarna magiska.
Vi gjorde en dagsutflykt till Evagraven och gick en riktig vacker natur- och kulturtur där man se både gravformationen, hällmålningar som är mellan 4000-5000 år gamla och dvärgröding som vi dock inte såg eftersom vattenytan stördes av regn. Efter några dagar i stugan drog vi ut på fjällvandring i dagarna sex, men det tänkte jag visa foton från en annan dag.


3 kommentarer :

 1. Men WOW, vilka vyer! Jag åker upp till Vemdalen för att vandra i slutet av nästa vecka, men nu blev jag nyfiken på Evagraven. Måste kolla upp om vi kan komma förbi där på något vis, för det ser ju rakt magnifikt ut.

  Och såna sockor! Vilket jobb, men vad fina de blev! Perfekta färgen och kärlek i varje liten minimaska. Så fint att höra att du tagit lite riktig semester och fokuserat på fjälluft och handarbete och typ det roligaste jag läst i bloggvärlden på lääänge om din äckliga granskottssirap. Rätt uppfriskande i dessa tider av husmoderliga, väl ljussatta och alltid lyckade receptinlägg ;)

  SvaraRadera
 2. Det var verklugen en jätteskön semester och jag kan verkligen rekommendera Evagraventuren. Fjället är vackert och skogen där är magisk, jag tänker urskog. Vad roligt att du ska ut o vandra!! Jag tänkte sammanställa fjällvandringstips i ett blogginlägg :)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker granskottssirap är jättegott. Påminner till karaktären om mango. Både söt och med ett skogigt sting. Prova på fruktsallad eller i yoghurt med nötter. Men man ska inte ta mycket. Det ska bara anas. På nektariner, mums. :)

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!