Jag härmapar en necessär!

Min fina kompis fyllde 25 i september och födelsedagsfesten ska vara nästa helg. Tyvärr har jag inte råd att komma, eftersom SJ har så sabla höga tågpriser, men en present ska jag skicka i alla fall. När jag träffade henne senast gick vi en sväng på stan och då pekade hon på en necessär från 10-gruppens och sa att hon önskade sig en sådan. Nu hoppas jag innerligt att hon inte fått en necessär... för jag har sytt en 10-gruppen look-a-like. Jag har till och med köpt vaxduken på 10-gruppen (stuvbit!!)

Jag har sytt många många necessärer, men det var första gången jag sydde just denna modellen. Den är inte vändsydd utan fodrets och yttertygets sömsmåner är zick-zackade ihop och är därför synliga på necessärens insida. Här nedan följer en steg-för-steg-beskrivning om hur jag har gjort.


- Mitt bästa tips är att skissa upp hur necessären ska se ut, det gör att du minskar många tankefel och ger mindre tid med sprättkniven. Min har måtten: höjd: 17cm, längd: 23cm, djup: 10cm + sömsmån.


- T.v. är sida+botten-delen (17+10+17cm=44cm lång + sömsmån) och t.h. är remsan (52x10cm + sömsmån) där dragkedjan ska sitta.- Dragkedjan som är 35cm lång ska sitta i mitten. Jag ritade ut var jag skulle klippa genom att mäta ut mitten och 17,5cm åt varje sida. 1cm jack klipptes åt varje håll i ändarna av hålet.


- Klipp ut fodertyget, lika stort som yttertyget. Jag använde något slags tätvävd syntettyg. zick-zacka ihop delarna. Klipp hål för dragkedjan.


- Zick-zack

- Sy fast dragkedjan. Jag sydde första sömmen efter att ha nålat fast dragkedjan från rätsidan. Andra sidan nålade jag fast från avigsidan. Lämna kortsidorna öppna!


- Här ser man dragkedjan från rätan. Kortsidan har "rå" kant.
- Sy stickningar med stygnlängd 3,5-4 (till stickningar används längre styngdlängd än till vanliga sömmar).


- Sy en liten flärp att sy fast vid dragkedjans kortsida. Flärpen är både funktionell och så döljer den den råa kanten.- Sy fast handtag på motsatt sida till flärpen. Jag har inte vändsytt handtaget eftersom vaxduk är så himla svårt att vända ut-och-in.

- Markera mitten på det stora tygstyckets långsida och mitten på remsans kortsida.
- Sy först fast den ena av remsans kortsidor på "necessärens botten"

- Sy sedan fast remsans första långsida: röd linje mot gul linje


- Sedan andra långsidan
- Och till sist den andra kortsidan.

Min remsa blev ungefär 1,5cm för lång, trots att jag hade mätt ut noggrant hur lång den skulle vara. Ett tips är att göra den några centimeter för lång, det skulle ju vara osis om den blev för kort.

- Zick-zacka ihop alla sömsmåner med tät zick-zack. Klipp bort tråkiga trådar och VOILÁ så har man en 10-gruppen look-a-like necessär!!19 kommentarer :

 1. snyggt jobbat! jag går också i necessärtankar, kanske blir det en sådan här.

  SvaraRadera
 2. Snyggt!! Förstår inte alls hur du gjort.. men jag är grymt impad!!! Dragkedja i vaxduk ser mycket svårt ut. ska spara den här länken för ev framtida necessärer! Tack för tutorialen!

  SvaraRadera
 3. Hmm, nä nu när jag läser beskrivningen i efterhand så kanske det inte är så självklart... Jag har lagt till två ritade figurer, hoppas att det blivit lite tydligare nu.

  SvaraRadera
 4. Den ser riktigt proffsig ut! Hoppas att kompisen blir nöjd- fast jag kan inte tänka mig annat :)

  SvaraRadera
 5. Väldigt snygg!
  Din kompis blir säkert helnöjd!

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag har visst missat lite... Jag var på kickoff med jobbet ett par dagar och helt bortkopplad från bloggvärlden. Som det kan bli :)

  Otroligt snygg necessär! Snacka om duktig du också! Sträck på dej ;)

  Det där med wabi-sabi verkar hur mysigt som helst. Som Annette sa: shabby-chic på japanska. Jo, det japanska är ofta väldigt tilltalande (tycker jag iallafall). Och så gillar jag inte riktigt allt det vita med shabby-chic. Ska googla runt lite mer och se vad jag hittar :)

  Ha en riktigt skön kväll!
  MiA

  SvaraRadera
 7. Shit kompis du är grymmast! Så himla snygg!

  SvaraRadera
 8. Mycket snygg och tutorialen var bra!

  //Lina

  SvaraRadera
 9. Hej vilken snygg!! Vilken bra tut du gjort också! Ska lägga den på minnet. Riktigt fin nessisär och skönt att äntligen få reda på hur man ska göra med dragkedjan. =)

  SvaraRadera
 10. Tack för en bra instruktion! Jag har funderat på nåt liknande o nu är det ju bara att sätta igång :-)
  /Jenny

  SvaraRadera
 11. Jättefiiin,väldigt proffsigt ,verkade lite svååårt men ska spara denna länken när jag ska göra min första nescessär! Tack för mönsterbeskrivningen! =)

  SvaraRadera
 12. Jag blir så glad varje gång jag hittar en bra och pedagogisk beskrivning av något som jag har tänkt att sy! Tack! Ska dock försöka lägga till innerfickor och nån form av avdelare, om jag lyckas.

  /Sofia

  SvaraRadera
 13. Tack för en jättebra beskrivning! Jag fick kämpa lite grann med mina necessärer som jag gjorde men är supernöjd med resultatet!

  SvaraRadera
 14. Åh jag tänkte också testa denna fina sak. Men tror du det funkar bra med vanligt tyg istället för vaxduk? Kanske inte lika späntsigt, men kanske kan stryka på lite vliseline mellan eller nåt. :)Jag har liksom inte råd att införskaffa mig nytt tyg. Tager vad man haver liksom. :)

  Kram/Anja

  SvaraRadera
 15. Anja: Ja men visst funkar det med vanligt tyg också, fast den blir ju lite sladdrigare. Lycka till!

  ps. här har jag sytt i vanligt tyg http://mednalochtrad.blogspot.com/2009/08/har-ar-tva-necessarer-som-jag-sydde-nar.html

  SvaraRadera
 16. Hej!har sytt en i plastöverdr.tyg.Du har verkl. lyckats med mönsterbeskr.Toppenbra.Kan du se´n göra en häng.resenecessär med 3 fickor,inspirerar du mig ännu mer.
  Mvh.Helena.

  SvaraRadera
 17. Helena - tack så mycket, kul att du tycker den är bra. Jag har faktiskt sytt en resenecessär, men jag gjorde ingen beskrivning på den.
  Här kan du se den: http://mednalochtrad.blogspot.com/2010/10/textil-humor-textile-humor.html

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Jag vill tacka för en jättebra beskrivning på en bra necessärmodell. Jag har precis gjort en och det var väldigt lätt när jag följde din beskrivning.
  /Maya

  SvaraRadera

Tack för din fina kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.